TOP 6 – Kinas nationalparker: Naturliga, natursköna och vilda

TOP 6 av Kinas bästa platser och sevärdheter.

Kina släppte en övergripande plan för utveckling och förvaltning av nationalparker för att skydda sin naturliga skönhet på tisdag. Landet har 10 pilotparker, som förväntas genomgå bedömningar de kommande åren och kan då betecknas nationalparker.

1. Shennongjia National Park
Plats: Central Kinas Hubei-provinsen

Totalt område: 1 170 kvadratkilometer

Shennongjia ligger i västra delen av provinsen, inte långt från ingången till de tre gorgesna. Det är en del av ett antal bergskedjor som ligger nära Sichuan-bassängen på dess östra sida.

Alla berg är karstiska, en slags kalk som blir en gigantisk svampliknande form med hålrum som sträcker sig från storleken på ditt finger till grottorna.

2. National Park för Siberian Tiger och Siberian Leopard
Plats: Nordöstra Kinas Jilin och Heilongjiang provinser

Totalt område: 14 600 kvadratkilometer

Vilda sibiriska tigrar är ett av de utrotningshotade vilda djuren, med endast 500 beräknat att bo i världen. Sibiriska leoparder är en av de mest hotade stora kattunderarterna, med endast cirka 50 vilda kvar – de flesta av dem lever vid gränsen till Kina och Ryssland.

År 1998 och 1999 bodde endast 12-16 vilda sibiriska tigrar och sju till 12 vilda siberiska leoparder i nordöstra Kina. Antalet stiger till 27 respektive 42 år 2014 efter bevarande.

3. Giant Panda National Park
Plats: Sichuan, Gansu och Shaanxi provinser

Totalt område: 27 000 kvadratkilometer

De jättepandas livsmiljöer i Kina är utspridda. Försöksdestinens nationalpark hjälper till att ansluta löst fördelade reserver. Flyttet kommer också att främja gener flöde av jättepandas mellan sina olika naturliga miljöer.

4. Sanjiangyuan National Park
Plats: Northwest Kinas Qinghai-provinsen

Totalt område: 123 100 kvadratkilometer

Sanjiangyuan är den första och största av 10 pilotparker i landet. Sanjiangyuan, eller ”Källa av tre floder”, är där de gula, Yangtze och Lancang floderna härstammar. Hela området ger 49 procent av vattenflödet från den gula floden, 25 procent av Yangtze-urladdningen och 15 procent av Lancangs urladdning. Det är känt som Kinas ”vattentorn”.

5. Mount Nanshan National Park
Plats: Central Kinas Hunanprovinsen

Totalt område: 619 kvadratkilometer

Detta område är som ett naturmuseum med ett mycket komplett ekologiskt system. Det finns skogar, sjöar och rika biologiska resurser. Det är också en mellanplats för tiotusentals flyttfåglar.

6. Qianjiangyuan National Park
Plats: Östkinas Zhejiang-provinsen

Total yta: 252 kvadratkilometer

Qianjiangyuan, eller källan till Qiantang River, har ett brett utbud av primära skogar. Det är livsmiljöer av utrotningshotade elliotas fasaner och tuftad hjort, både infödda till Kina. Den tuftade hjortan är en liten hjortart som kännetecknas av en framträdande tuft av svart hår på pannan och fångstiga hundar för männen.

Nationalparken har också en mängd fröplantor.

Lämna ett svar