Traditioner och seder

Kina är ett land som är förtrollat ​​av antika tullar och traditioner som de indfödda människorna är stolta över. För många i de västra länderna uttrycker ordet ”Kina” vanligtvis tankar om drakar, jättepandaer, färgen, nummer 8 och de utmärkande kalligraferna, som alla är traditionella till landet.

Kina och hela Europa delar samma landstorlek. Med ett så stort område är tullen alltid olika i olika delar. Dessutom, på grund av det faktum att landet är en av de äldsta äldsta kulturerna, har traditioner vuxit över århundraden med unika festivaler, tull, konst och kök.

Festival
Kinesiskt nyår (eller vårfest) är den viktigaste festivalen firmas över hela landet. Det är den första dagen av hela året i den kinesiska månskalendern. Det är svårt att sakna lycka eller glädje budskap som hängdes i rött från varje dörröppning och lukten av fester blir tillagade när familjer samlas vid denna tidpunkt.

röd lykta i nyår

Legender

När en legend går, finner ett monster, namnet Xi, alltid mat i byar för bristen på mat på vintern. Byborna är rädda för detta monster, så de kommer fram till ett sätt att skrämma och utvisa Xi genom att belysa bambu och klistra in rött papper på sina dörrar. Xi räddar ljudet av tända bambu och röd färg, så det går bort.

Folk jagar framgångsrikt Xi. Dagen människor utvisar Xi, kallar folk det Chu Xi som är kinesiska på nyårsafton. (Chu på engelska betyder utvisning eller dödande.). Nuförtiden tänder folk fortfarande bambu på nyårsafton, men bara för att fira nyårets ankomst.

Konst
Kinesisk kalligrafi har spelat en viktig roll i kinesisk konst. Daterar tillbaka över 3000 år, karaktärer var bilder av objekt som representerar deras mening.

Oraclearna är ursprunget till kinesiska tecken. Enligt kinesisk mytologi uppfann Cang Jie kinesiska karaktärer. Resultat visar att de tidigaste tecknen är oraclerna som graverades på djurens ben eller sköldpaddeskal.

Mästare Wang Hsi-chih (303-361 A.D.) var en enastående representant för kinesisk kalligrafi. Många människor faxar sina verk fram till idag
Genom alla dessa års evolution har karaktärer utvecklats till de ord vi använde idag.

Kök & Mat
Maten är en av de traditionella kulturerna i Kina som är känd runt om i världen. Från rostack och nudlar med bönpasta i Peking till dim sum i Hong Kong, skulle ingen förneka att sorters kinesiska rätter är olika. Det är inte ovanligt att höra människor hälsar varandra genom att fråga ”Har du ätit än?” Många resenärer är medvetna men osäkra på alla etikettraditioner men de flesta lokalbefolkningen kommer att vara toleranta för det udda misstaget. ett leende och följa vad dina medmänniskor gör kommer att få dig igenom.

 

Utforska mer om traditionerna och anpassad av dig själv
Den åldrade kinesiska kulturen, som genomtränger hjärtat och själen hos varje kinesisk person, skiljer sig väldigt annorlunda från västkulturen. Traditioner som hälsningvänner med ”Har du ätit?” Är ibland svåra att förklara i ord eller bilder. Det bästa sättet att förstå hur och varför kineser har unika traditioner och tull är att besöka Kina.

Det skulle vara tillrådligt att förbereda lite innan några resor. China Travel kan hjälpa dig att skräddarsy din resa i Kina, oroa dig, spara tid och pengar! Du kan också gå med i Memorable Karst Landscape och Best of China Tour och promenera runt hutongsna i Peking; eller ha en traditionell middag vid floden i Guilin, en stad med både vacker natur och rik kulturhistoria.

TOP 6 – Kinas nationalparker: Naturliga, natursköna och vilda

TOP 6 av Kinas bästa platser och sevärdheter.

Kina släppte en övergripande plan för utveckling och förvaltning av nationalparker för att skydda sin naturliga skönhet på tisdag. Landet har 10 pilotparker, som förväntas genomgå bedömningar de kommande åren och kan då betecknas nationalparker.

1. Shennongjia National Park
Plats: Central Kinas Hubei-provinsen

Totalt område: 1 170 kvadratkilometer

Shennongjia ligger i västra delen av provinsen, inte långt från ingången till de tre gorgesna. Det är en del av ett antal bergskedjor som ligger nära Sichuan-bassängen på dess östra sida.

Alla berg är karstiska, en slags kalk som blir en gigantisk svampliknande form med hålrum som sträcker sig från storleken på ditt finger till grottorna.

2. National Park för Siberian Tiger och Siberian Leopard
Plats: Nordöstra Kinas Jilin och Heilongjiang provinser

Totalt område: 14 600 kvadratkilometer

Vilda sibiriska tigrar är ett av de utrotningshotade vilda djuren, med endast 500 beräknat att bo i världen. Sibiriska leoparder är en av de mest hotade stora kattunderarterna, med endast cirka 50 vilda kvar – de flesta av dem lever vid gränsen till Kina och Ryssland.

År 1998 och 1999 bodde endast 12-16 vilda sibiriska tigrar och sju till 12 vilda siberiska leoparder i nordöstra Kina. Antalet stiger till 27 respektive 42 år 2014 efter bevarande.

3. Giant Panda National Park
Plats: Sichuan, Gansu och Shaanxi provinser

Totalt område: 27 000 kvadratkilometer

De jättepandas livsmiljöer i Kina är utspridda. Försöksdestinens nationalpark hjälper till att ansluta löst fördelade reserver. Flyttet kommer också att främja gener flöde av jättepandas mellan sina olika naturliga miljöer.

4. Sanjiangyuan National Park
Plats: Northwest Kinas Qinghai-provinsen

Totalt område: 123 100 kvadratkilometer

Sanjiangyuan är den första och största av 10 pilotparker i landet. Sanjiangyuan, eller ”Källa av tre floder”, är där de gula, Yangtze och Lancang floderna härstammar. Hela området ger 49 procent av vattenflödet från den gula floden, 25 procent av Yangtze-urladdningen och 15 procent av Lancangs urladdning. Det är känt som Kinas ”vattentorn”.

5. Mount Nanshan National Park
Plats: Central Kinas Hunanprovinsen

Totalt område: 619 kvadratkilometer

Detta område är som ett naturmuseum med ett mycket komplett ekologiskt system. Det finns skogar, sjöar och rika biologiska resurser. Det är också en mellanplats för tiotusentals flyttfåglar.

6. Qianjiangyuan National Park
Plats: Östkinas Zhejiang-provinsen

Total yta: 252 kvadratkilometer

Qianjiangyuan, eller källan till Qiantang River, har ett brett utbud av primära skogar. Det är livsmiljöer av utrotningshotade elliotas fasaner och tuftad hjort, både infödda till Kina. Den tuftade hjortan är en liten hjortart som kännetecknas av en framträdande tuft av svart hår på pannan och fångstiga hundar för männen.

Nationalparken har också en mängd fröplantor.

Kinesisk e cigg, en av världens största exportvara

E cigaretten uppfanns i Kina runt 2000 talet.

Dom flesta vet idag vad en e cigg är och vad den används till men så har inte alltid varit fallet. För några år sedan så var det inte många som rökte e cigg eller använde dom till att sluta röka. Idag ser marknaden helt annorlunda ut och det finns idag tusentals med fabriker som tillverkar e-cigaretter och dom flesta finns just i Kina. Närmare bestämt 84% av alla e-cigaretter i hela världen tillverkas i Kina.

Att röka en e cigg är ungefär som att röka en riktig cigarett och just därför används e cigg av många människor som just ett verktyg för att sluta röka.

Inte lika farlig rök

I en vanlig tobak cigarett så eldas eller bränns tobaken medans i en e cigg så förångas istället en vätska som inte har några av dom farliga ämnena som en vanlig cigarett har. Vätskan består oftast av Propylen glykol och Vegetabiliskt Glycerin även förkortat PG och VG.

Enligt nyligen släppta undersökningar är just e ciggen en av världens nu största exportvaror efter textil och Olja om man ska lita på bbc.co.uk.

Att använda en e cigg kan hjälpa en rökare otroligt mycket när han eller hon ska lägga av med sitt nikotinberoende. Ja du läste rätt. En e cigg kan innehålla både nikotin och utan nikotin.

Kina – Språk, kultur, tull och etikett

Välkommen till vår guide till Kina.

Detta är användbart för alla som forskar kinesisk kultur, tull, manners, etiketter, värderingar och vill förstå folket bättre. Du kanske går till Kina i affärer, för besök eller till och med värd kinesiska kollegor eller kunder i ditt eget land. Kom ihåg det här är bara en mycket grundläggande introduktion och är inte avsedd att stereotyper alla kineser du kan träffas!

kinesisk tradition

Fakta och statistik

Plats: Östra Asien gränsar till Afghanistan 76 km, Bhutan 470 km, Burma 2.185 km, Indien 3.380 km, Kazakstan 1.533 km, Nordkorea 1.416 km, Kirgizistan 858 km, Laos 423 km, Mongoliet 4 677 km, Nepal 1,236 km, Pakistan 523 km, Ryssland (nordöstra) 3,605 km, Ryssland (nordväst) 40 km, Tadzjikistan 414 km, Vietnam 1,281 km

Huvudstad: Peking

Klimat: extremt mångsidigt; tropiskt i söder till subarctic i norr

Befolkning: 1 355 692 576 (juli 2014 est.)

Etnisk smink: Han Kinesisk 91,9%, Zhuang, Uygur, Hui, Yi, Tibetansk, Miao, Manchu, Mongol, Buyi, Koreanska och andra nationaliteter 8,1%

Religioner: Daoistiska (taoistiska), buddhistiska, muslimska 1% -2%, kristna 3% -4%

Regering: kommuniststat

 

Det kinesiska språket

Kinesiska är en familj av närstående men ömsesidigt oförståliga språk. Dessa språk är kända regionala språk, dialekter av kinesiska eller sorter av kinesiska. I över 1,2 miljarder människor talar en eller flera sorter av kineser.

Alla sorter av kinesiska tillhör den kinesisk-tibetanska språkfamiljen och varje har sina egna dialekter och sub-dialekter, som är mer eller mindre ömsesidigt förståeligt.

Varför inte lära dig några användbara manadarin- eller kantonesiska fraser före ditt besök? Alternativt ta reda på lite mer om skillnaderna i det kinesiska språket och titta på videon nedan.

Chinese new year

Kinesiskt samhälle och kultur

Betydelsen av ”Face”

Begreppet ”ansikte” översättar grovt som ”ära”, ”gott rykte” eller ”respekt”.
Det finns fyra typer av ”ansikte”:

1) Diu-mian-zi: det här är när en handling eller handling har blivit utsatt för människor.
2) Gei-mian-zi: innebär att ge ansiktet mot andra genom att visa respekt.
3) Liu-mian-zi: detta är utvecklat genom att undvika misstag och visa visdom i handling.
4) Jiang-mian-zi: detta är när ansiktet ökar genom andra, dvs någon som kompletterar dig med en associerad.

Det är viktigt att du undviker att förlora ansiktet eller orsaka förlust av ansikte hela tiden.

konfucianism

Konfucianismen är ett system av beteenden och etik som spänner människors skyldigheter gentemot varandra baserat på deras förhållande. De grundläggande principerna bygger på fem olika relationer:

Linjal och ämne
Man och hustru
Föräldrar och barn
Bröder och systrar
Vän och vän
Konfucianismen betonar plikt, uppriktighet, lojalitet, ära, filial fromhet, respekt för ålder och anställning. Genom att upprätthålla harmoniska relationer som individer blir samhället självt stabilt.

Kinesisk etikett och traditioner

Etikett i Kina

Hälsningar är formella och den äldsta personen är alltid hälsad först.
Handskakningar är den vanligaste formen av hälsning med utlänningar.
Många kineser kommer att titta mot marken när man hälsar någon.
Adressera personen med en heders titel och deras efternamn. Om de vill flytta till förnamn, kommer de att ge dig råd om vilket namn du ska använda.
Kineserna har en fantastisk humor. De kan skratta åt sig själva, om de har ett bekvämt förhållande med den andra personen. Var beredd att skratta åt dig själv med tanke på de korrekta omständigheterna.
Presentgivande etikett

drake kina

I allmänhet ges gåvor på kinesiskt nyår, bröllop, födslar och mer nyligen (på grund av marknadsföring), födelsedagar.

 • Kineserna gillar mat och en bra matkorg gör en bra present.
  Ge inte sax, knivar eller andra skärande redskap eftersom de indikerar avbrytandet av förhållandet.
  Ge inte klockor, näsduk eller halm sandaler eftersom de är förknippade med begravningar och död.
  Ge inte blommor, så många kineser associerar dem med begravningar.
  Vik inte presenter i vitt, blått eller svart papper.
  Fyra är ett otur nummer så ge inte fyra av någonting. Åtta är det lyckligaste numret, så att ge åtta av någonting ger lycka till mottagaren.
  Presentera alltid gåvor med två händer.
  Gåvor öppnas inte när de tas emot.
  Gåvor kan vägras tre gånger innan de accepteras.
  Äta middag

Kineserna föredrar att roa på offentliga platser i stället för hemma, särskilt när de underhåller utlänningar.
Om du är inbjuden till deras hus, anser det vara en stor ära. Om du måste sätta ner en sådan ära anses det artigt att förklara konflikten i ditt schema så att dina handlingar inte tas som små.
Fram i tid.
Ta bort dina skor innan du går in i huset.
Ta med en liten present till värdinnan.
Ät bra för att visa att du njuter av maten!
Bordsskick:
Lär dig att använda ätpinnar.
Vänta att bli tillsagd var du ska sitta. Hederens gäst kommer att få sitt säte mot dörren.
Värden börjar äta först.
Du bör försöka allt som erbjuds dig.
Ät aldrig det sista stycket från serveringsbrickan.
Var uppmärksam på andra människors behov.
Ätpinnar ska returneras till chopstick vila efter varje få bett och när du dricker eller slutar tala.
Värden erbjuder den första toasten.
Lägg inte ben i din skål. Placera dem på bordet eller i en speciell skål för detta ändamål.
Håll risskålen nära din mun medan du äter.
Låt inte bli förolämpad om en kinesisk person gör slurping eller böjande ljud; det indikerar bara att de njuter av maten.
Det finns inga strikta regler om att slutföra all mat i din skål.
Tipping Etiquette: Tipping blir allt vanligare, särskilt med yngre arbetstagare, även om äldre arbetstagare anser det vara en förolämpning. Att lämna några mynt är vanligtvis tillräckligt.

Traditionell social struktur

Historia

Under århundradena har cirka 80-90 procent av den kinesiska befolkningen varit bönder. Bönderna stödde ett litet antal specialiserade hantverkare och handlare och även ett ännu mindre antal land- och kontorsinnehavselitfamiljer som sprang samhället. Även om bondebönderna och deras familjer liknade motsvarigheter i andra samhällen, hade den traditionella kinesiska eliten, som ofta hänvisas till engelska som den gentry, inga kamrater i andra samhällen. Den nationella eliten, som omfattade kanske 1 procent av Kinas befolkning, hade ett antal särdrag. De spred sig över landet och bodde ofta på landsbygden, där de var dominerande figurer på den lokala scenen. Trots att de höll mark, som de hyrde till hyresbönder, hade de inte stora fastigheter som europeiska adelsmän eller höll arvstitlar. De uppnådde sina högsta och mest prestigefyllda titlar genom sin prestation på regeringens treåriga tjänsteutredningar. Dessa titlar var tvungna att tjäna av varje generation, och eftersom undersökningarna hade strikta numeriska kvoter var konkurrensen hård. Offentliga tjänstemän valdes från dem som passerade undersökningarna, som testades för bekämpning av de konfucianska klassikerna. Elitfamiljer, som alla andra i Kina, praktiserade partiellt arv, delade fastigheten jämnt bland alla söner. Kombinationen av partiell arv och konkurrensen om framgång i undersökningarna medförde att rörligheten till och från eliten var relativt hög för ett traditionellt agrariskt samhälle.

Den imperialistiska staten var bemannad av en liten civil byråkrati. Civil tjänstemän utnämndes direkt och betalades av kejsaren och var tvungna att gått igenom civilförvaltningsundersökningarna. Tjänstemän, som skulle skylda sin primära lojalitet mot kejsaren, tjänade inte i sina hemprovinser och tilldelades i allmänhet olika platser för varje turné. Trots att lön för centrala tjänstemän låg, gav positionerna stora möjligheter till personlig anrikning, vilket var en orsak till att familjer tävlade så hårt för att klara proven och sedan få en tid. För de flesta tjänstemän var kontorsinnehav inte en livstids karriär. De betjänade ett eller några turer och återvände sedan till sina hemområden och familjer, där deras rikedom, prestige och nätverk av officiella kontakter gjorde dom dominerande siffror på den lokala scenen.

Studera Kinesisk kultur och samhälle

Programbeskrivning
Programmet är baserat på universitetets skotska centrum för kinesiska studier, som har ett internationellt rykte för forskningsexpertis i modern kinesisk litteratur, media och masskultur.

Det ger dig möjlighet att utveckla din kunskap och förståelse av kulturella problem i det moderna Kina, och låta dig utveckla analytiska färdigheter som du tillämpar kulturella och litterära teorier i förhållande till det moderna Kina.

Study in china

Du kommer att bli utbildad i studien av kinesiska texter och lära dig att bedöma dem i samband med den aktuella akademiska diskursen i kinesiska studier, vilket leder till en förståelse för att förändra perceptioner av centrala frågor i kinesiska kulturstudier.

Programstruktur
Under två terminer, kommer du att ta obligatoriska och alternativkurser, plus forskarutbildningskurser. Du ska sedan slutföra en självständigt forskad avhandling.

Obligatorisk kurs:

Nyckelord av kinesisk modernitet
Alternativkurser kan innehålla:

Samtida kinesisk litteratur
Kinesisk Silent Cinema: 1920-1935
Kön, revolution och modernitet i kinesisk biograf
Introduktion till kinesiska samhället och kulturen
Litteraturkritik och historia i modernt Kina
Kinesiska religioner: Konfucianism, Daoism och ”Popular Religion”
Teorier och metoder för litteraturstudier

Lärandemål
Du kommer att bli grundligt utbildad i att studera moderna kinesiska texter och att bedöma dem i samband med den aktuella akademiska diskursen i kinesiska studier. Du kommer att kunna förstå förändrade perceptioner av viktiga frågor i kinesiska kulturstudier och reflektera kritiskt på din egen akademiska forskning.

Karriärmöjligheter
Du kommer att få en grundval som du kan välja att bedriva doktorandstudier som eventuellt leder till en akademisk karriär. Dina färdigheter kommer också att vara anpassade till en karriär inom ett antal områden som berör kinesiska frågor.

Alternativt kan du välja att tillämpa de överförbara färdigheter som du får i projektledning, forskning och kommunikation till en orelaterad karriär.

Studera idag.

Chinese Leaders

De ledare som styrde ansträngningarna att förändra det kinesiska samhället efter etableringen av Folkrepubliken Kina år 1949 upptogs i det gamla samhället och hade blivit märkta med sina värderingar. Trots att de var medvetna revolutionärer kunde de inte helt undgå den kultur som de föddes i. Nationalister och revolutionärer, hade de inte för avsikt att omvandla Kina till en kopia av något främmande land. De hade en ambivalent attityd gentemot sitt lands förflutna och dess traditionella samhälle och fördömde vissa aspekter och prisade andra. Dessutom, som praktiska administratörer, ägnade Kinas ledare efter 1949 energin och uppmärksamheten på att förändra vissa aspekter av det traditionella samhället, såsom landsbygdens tingsrätt och innehållet i utbildningen, samtidigt som andra aspekter, såsom familjestruktur, lämnas i stort sett orörd. Förändring i det kinesiska samhället har därför varit mindre än totalt och mindre konsekvent än det ofta har hävts av officiella talesmän. För att förstå det moderna samhället är det nödvändigt att vara bekant med tidigare legat, särskilt i värderingsområdet och på områden av det sociala livet, som familjeorganisationen, där omvandling inte har varit ett högprioriterat politiskt mål.

Beijing China

Kinas traditionella värderingar fanns i den ortodoxa versionen av konfucianismen, som undervisades i akademierna och testades i de kejserliga tjänsteundersökningarna. Dessa värden är utmärkande för deras världsliga betoning på samhälle och offentlig förvaltning och för deras breda spridning i hela det kinesiska samhället. Konfucianism, aldrig en religion i någon accepterad bemärkelse, är främst inriktad på social ordning. Social harmoni ska uppnås inom staten, vars administratörer medvetet väljer rätt policy och agerar för att utbilda både härskare och ämnesmassorna. Konfucianismen har sitt ursprung och utvecklats som professionell administratörs ideologi och fortsatte att bära sitt ursprungsintresse.

Konfucianister från imperietiden koncentrerades på denna värld och hade en agnostisk inställning till det övernaturliga. De godkändes av ritual och ceremoni, men främst för deras förmodade pedagogiska och psykologiska effekter på de deltagande. Konfucianister tenderade att betrakta religiösa specialister (som historiskt ofta var rivaler för auktoritet eller imperial tjänst) som antingen vilseledande eller avsikt att klämma pengar från de trovärdiga massorna. Det stora metafysiska elementet i konfucianernas tanke var tron ​​på en opersonlig ultimativ naturordning som inkluderade den sociala ordningen. Konfucianer hävdade att de förstod det inneboende mönstret för social och politisk organisation och hade därför befogenhet att driva samhället och staten.

Konfucianerna krävde auktoritet baserat på deras kunskaper, som kom från direkt behärskning av en uppsättning böcker. Dessa böcker, de konfucianska klassikerna, trodde innehålla den destillerade visdomen av det förflutna och att tillämpas på alla människor överallt hela tiden. Befälhavandet av klassikerna var den högsta formen av utbildning och bästa möjliga kvalifikation för att hålla offentligt kontor. Sättet att uppnå det idealiska samhället var att lära hela folket så mycket av klassikerns innehåll som möjligt. Det antogs att alla var utbildningsbara och att alla behövde utbilda sig. Den sociala ordningen kan ha varit naturlig, men det antogs inte vara instinktiv. Konfucianismen satte stor stress på lärande, studier och alla aspekter av socialisering. Konfucianister föredrog internaliserad moralisk vägledning till den yttre kraften i lagen, som de ansåg som en straffande kraft som tillämpas på dem som inte kunde lära sig moral. Konfucianister såg det idealiska samhället som en hierarki, där alla kände till sin rätt plats och uppgift. Förekomsten av en härskare och en stat togs för givet, men konfucianister ansåg att härskare var tvungna att visa sin förmåga att styra genom sin ”merit”. Den väsentliga punkten var att arv var en otillräcklig kvalifikation för legitim myndighet. Som praktiska administratörer kom konfucianisterna till arv med kungliga kungar och kejsare men insisterade på deras rätt att utbilda härskare i principerna om konfucianernas tanke. Traditionell kinesisk tanke kombinerade således en idealiskt stel och hierarkisk social ordning med uppskattning av utbildning, individuell prestation och rörlighet inom den styva strukturen.

Diffusion av värden

Medan helst alla skulle ha nytta av direktstudier av klassikerna, var detta inte ett realistiskt mål i ett samhälle som i stor utsträckning bestod av analfabeter. Men konfucianister hade en uppskattad uppskattning av sociala modellers inverkan och för socialt och undervisande funktioner i offentliga ritualer och ceremonier. De vanliga människorna ansågs vara influerade av exemplen på deras härskare och tjänstemän, liksom av offentliga händelser. Fordon av kulturell överföring, såsom folksånger, populär drama, litteratur och konster, var föremål för regering och vetenskaplig uppmärksamhet.